Biyoteknoloji Anabilim Dalı

Biyoteknoloji “Özel bir kullanıma yönelik olarak ürün veya işlemleri dönüştürmek veya meydana getirmek için biyolojik sistem ve canlı organizmaları veya türevlerini kullanan teknolojik uygulamalar” olarak tanımlanmaktadır. Modern biyoteknoloji ise “rekombinant DNA, nükleik asitlerin hücre veya organellere doğrudan enjeksiyonu, farklı taksonomik gruplar arasında uygulanan hücre füzyonu gibi tabii fizyolojik çoğalma ve rekombinasyon engellerini ortadan kaldıran ve klasik ıslah ve seleksiyon yöntemlerince kullanılmayan İn vitro nükleik asit tekniklerinin tamamı” olarak tanımlanmaktadır.

Biyoteknoloji Temel Bilimlerden (Fizik Kimya, Biyoloji) Tıbba, Ziraatten Mühendislik bilimlerine kadar oldukça geniş bir alanı kapsar. Örneğin Nanobiyoteknoloji, Gen Terapisi, Biyomedikal Mühendislik, Protein mühendisliği gibi alanları altında barındırır. Enzim Biyoteknolojisi ise pek çok organizmalardan elde edilen ve çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılan ekonomik değere sahip enzimlerin üretimi ve modifikasyonu alanlarıyla ilgilenir.

2012 yılında Yüksek Lisans programı açarak lisansüstü eğitime başlayan Biyoteknoloji Anabilim Dalı, 2014 yılında Doktora programını açmıştır. 2016 yılında YÖK tarafından Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümünün kurularak faaliyete geçmesiyle Biyoteknoloji Anabilim Dalı artık  ilgili bölümün öğretim üyeleri tarafından temsil edilmektedir.


  •   GENEL
    •   İletişim
  • Birim Sekreterlik Tel:
    +90 324 361 00 01